Biblioteca i arxiu municipal. Llançà. Girona

2008

PROMOTOR  Ajuntament de Llançà

Superfície: 2.200m2

UTE Marc Olivé Elias i Elisa Olivé Elias. Arquitecte

Premisses: Concurs per a la realització de la Biblioteca i Arxiu municipal de Llança. Girona

Solució:

Emplaçament Un edifici extens, que ocupa tot el solar tot ordenant-lo i donant-li diferents usos.

L’accés de l’edifici ve donat per la reflexió dels possibles fluxos de gent, entenent que els usuaris vindran de la vila antiga i del port.

Monumentalitat L’edifici projectat es un edifici en planta baixa que s’exten com un tentacle a través del solar, adaptant-se així al terreny i deixant pas a la visió del centre vila antic. Per aportar monumentalitat o identitat, s’opta per un volum de fusta en planta primera que es col·loca en gran voladís, i que indica un edifici públic d’importància.

Volumetria. Un nucli comú (vestíbul) del qual surten 4 cossos que separen els usos.

A la zona més urbana, s’hi disposa la biblioteca, volum vidriat en planta baixa, amb gran volum en voladís amb gelosia de llistons de fusta col·locats verticalment, actuen de pell i donen volatilitat al volum. Sala polivalent. Es clava a l’àrea de la riera. De manera que s’encavalca deixant a l’extrem de la riera una plataforma de fusta de tarima volada sobre la riera, la qual permet les activitats a l’aire lliure.

La sala d’exposicions tanca geomètricament la plaça urbana d’accés i i el dirigeix. Aquest volum te la mateixa alçada que la sala anterior. Pati d’escultures externes a l’extrem de la sala amb més relació amb el parc.

L’arxiu trenca la ortogonalitat per adaptar-se millor al solar i als espais intersticials. Creant així dos espais ben diferenciats. Es crea una zona verda mes propera a la riera, i una de semi urbana amb parcs infantils amb més relació amb el centre vila antic.

Els volum de la sala d’exposicions i de l’arxiu s’entenen com a volums lluminosos.

Publicités